Laster...

LED belysning - Verdt å vite!


Det er mange begreper å holde styr på når man skal sammenligne og finne den riktige LED pæren. Begreper som RA, Lumen, Kelvin og Watt kan være forvirrende. Vi forstår at det kan være vanskelig å finne ut av, og ikke minst vanskelig å vite hva man skal se etter når man skal velge sin pære.

Vi vil derfor forsøke å forklare begrepene, og gjøre det lettere for deg å finne den riktige LED pæren som dekker ditt behov og bruksområde.

På denne siden kan du lese mer om:

Det viktigste å vite om er kanskje hva du sparer i innkjøp av pærer og strøm!

Sammenligning på LED, Sparepære og Glødepærer      
  LED Sparepære Glødepære
Antatt levetid 45,000 t 10,000 t 1,300 t
Watt pr. pære  3 W 15 W 35 W
Innkjøpskostnad pr. pære kr 200 kr 49 kr 20
KWh forbruk på ca 45000 timer 135 KWh 675 KWh 1575 KWh
Strøm kostnad ved snitt kWh pris på 60 øre inkl nettleie kr 81 kr 405 kr 945
Hvor mange pærer som behøves for 45 000 timers bruk 1 stk 5 stk 35 stk
Pære kostnad på 45 000 timers brukstid kr 200 kr 245 kr 700
Totalkost for 45 000 timers bruk kr 280 kr 1200 kr 1645
       
Ved 10 lyskilder ser regnestykket slik ut:      
Kjøp og bruk av 10 enheter kr 2800 kr 12000 kr 16450
Besparelse for å skifte fra glødepærer eller sparepærer til LED kr 13650 kr 4450  
       

Du slipper i tillegg å irritere deg over lyspærer som må byttes hele tiden, samt mas fra kona eller sjefen om at det er på tide å bytte igjen :)

 

 

Hva er LED?

LED står for Light Emitting Diode, som oversatt til norsk betyder noe enkelt som "lysdiode". Det er mange gode grunner til å benytte lysdioder til belysning, fremfor tradisjonelle glødepærer. De er blandt annet svært energieffektive, miljøvennlige, robuste og har lang levetid. Inntil nylig har det vært en del begrensninger ved å benytte lysdioder til alminnelige belysningsformål, blandt annet fordi lysdiodene ikke har vært tilstrekkelig energieffektive, og fargegjengivelsen ikke har vært god nok. Alt dette har imidlertid endret seg i løpet av de siste årene. I dag er lysdioder 5 ganger så energieffektive som alminnelige glødepærer, og fargegjengivelsen er på høyde med lysstoffrør. LED pærer som finnes i dag kan fullt ut erstatte glødepærer og halogenpærer opp til 40W.

LED pærer er en lyskilde og teknologi som stadig er under utvikling. Det betyr at det også kommer mange nye leverandører til i markedet. Derfor skal man være oppmerksom på hva man kjøper og hvilken leverandør man velger.

Hvilken watt skal jeg velge?

En LED pære gir ca. 8 ganger så mye lys pr. watt som en glødepære. For å finne ut av hvor mange watt en LED pære har i forhold til en glødepære, kan du derfor bruke en "tommelfingerregel" på 1 til 8. Det vil si at om du har en lampe som bruker en 35 Watt glødepære, skal du bruke en 4 Watt LED pære som erstatning (35W / 8 = Ca. 4 Watt).

 

Glødepære LED pære
20-30 Watt 3-4 Watt
30-40 Watt 5-6 Watt
40-50 Watt 6-8 Watt

LED pærens lysmengde sammenlignet med glødepæren

Hvor mye lys en pære kan sende ut måles i lumen (lm). De fleste lysdioder sender ut relativt lite lys sammenlignet med en glødepære. De kraftigste enkeltdiodene kan sende ut 50-100 lumen, eller 1/7-del av lysmengden fra en glødepære - og kun ca. 1/30-del av lysmengden fra et lysstoffrør. Derfor har LED produsentene begynt å pakke flere dioder sammen, og kan på den måten produsere pærer som sender ut opp mot 1000 lumen.

EU har laget følgende oversikt som viser hvor mange lumen en LED pære skal ha for å kunne erstatte en gammeldags glødepære målt i Watt:

 

Glødepære LED pære
100 Watt tilsvarer 1521 Lumen
75 Watt tilsvarer 1055 Lumen
60 Watt tilsvarer 806 Lumen
40 Watt tilsvarer 470 Lumen
25 Watt tilsvarer 249 Lumen
15 Watt tilsvarer 136 Lumen

Energieffektivitet

Når man skal sammenligne de forskjellige pærenes effektivitet, bruker man primært to parametre. Hvor mye lys pæren kan levere (Lumen), og energien den bruker (Watt). Effektiviteten angis i Lumen/Watt (lm/W) og viser hvor effektivt pæren omdanner den brukte energien til synlig lys. De mest effektive hvite lysdiodene på markedet har en effektivitet på over 100 lm/W. Lysdioder er således 5 ganger så effektive som glødepærer, 3 ganger så effektive som halogenpærer og på nivå med sparepærer som typisk har en effektivitet på 50-60 km/W.

Fargegjengivelse

En av de viktigste parameterne, som alltid bør vurderes ved valg av LED pærer, er lysets fargekvalitet. Her er de beste lysdiodene nesten på nivå med halogen og glødepærer, og i flere tilfeller minst like gode som lysstoffrør og sparepærer.

LED pærer kan skaffes i en mengde farger. Røde, grønne, gule, orange, blå, lilla, rosa og flere varianter av disse fargene. Ved å blande lyset fra de røde, grønne og blå lysdiodene kan man oppnå stort sett alle tenkelige farger - også hvit (RGB-metoden). En annen metode for å oppnå hvitt lys er å benytte en UV eller blå lysdiode med fosforbelegg inne i lysdioden. Begge typer finnes på markedet i mange forskjellige utforminger.

Når man snakker om LED pærer, er hvitt lys ikke bare et hvitt lys. Det finnes varm hvit, kald hvit, nøytral hvit osv. Fargekvaliteten på disse forskjellige typer hvitt lys defineres ved hjelp av to parametre: Fargetemperaturen som angis i Kelvin (K) og fargegjengivelses-indekseringen (Ra/CRI-indeks).

Fargetemperatur: Kelvin (K)

Det er som nevnt tre forskjellige kategorier av hvitt lys i LED pærer: Varmt, nøytralt og kaldt.

 

  • Den varme hvite har en fargetemperatur på mellom 2700-3000K.
  • Den nøytrale hvite på mellom 3500-4500K.
  • Den kalde hvite på mellom 4500-10000K.


Den varme hvite inneholder litt gult lys, den kalde hvite litt blått lys og den nøytrale hvite er ikke farget. Den som minner mest om en vanlig glødepære er den varme hvite, fordi glødepærer også har et lite skjær av gult i lyset.

Skal du benytte en LED pære til daglig i ditt hjem, vil vi derfor anbefale deg å gå etter en pære med 2700-3000K.

Fargegjengivelses-Indeksering (Ra/CRI)

En pæres fargegjengivelses-indeks har en RA verdi mellom 0 og 100, og forteller noe om hvor god pæren er til å gjengi 8 referansefarger. Dagslys har den beste fargegjengivelsen på 100, gløde og halogenpærer på 99 og sparepærer og alminnelige lysstoffrør har en fargegjengivelse på litt over 80. Lysstoffrør produseres imidlertid med Ra-verdier fra 50 og opp mot 98, og kan derfor skaffes i utgaver med spesielt gode fargegjengivelser, nesten på høyde med glødepærer. Til sammenligning har de beste hvite lysdiodene en Ra-verdi opp mot 95, som er svært tett opp mot halogenpærer og de beste lysstoffrør.

Til alminnelige belysningsformål er det derfor en god idé å kjøpe pærer som har en Ra-verdi på minst 80.

Forventet levetid

Levetiden for en LED-pære ligger ofte mellom 25.000 og 50.000 timer, men avhenger i høy grad av hvordan du behandler den. Høye temperaturer og kraftige strømbelastninger kan redusere levetiden kraftig. Det kan også være stor forskjell på de forskjellige typer lysdioders levetid, og kvaliteten fra en produsent til en annen. Det er derfor viktig å være oppmerksom på betingelsene og vilkårene for pæren for å oppnå lange levetider på LED-pærene.

Dimmbarhet

Lysdioder tenner øyeblikkelig og gir full lysstyrke fra første sekund. Om du ønsker en LED pære som skal dimmes, må du være oppmerksom på at den må være spesielt designet til det. På alle våre pærer vil du finne en indikasjon om pæren kan dimmes under detaljene til produktet. De fleste LED-pærer inneholder ikke den nødvendige elektronikken for å få til dette.

Utstrålingsvinkel

Dioder er best til å produsere retningsbestemt lys. Lysdioder sender alt lys fremover med spredningsvinkler fra 5-140°, hvor de fleste andre typer pærer sender lys i alle retninger (360°). Derfor er LED-pærer best til lamper som sender lyset i én retning, for eksempel spots og lamper som lyser nedover. Alikevel, for å kunne erstatte tradisjonelle runde pærer, produseres de fleste runde LED-pærer med flere lysdioder som sender ut lyset i forskjellige retninger. Disse pærene leverer et lys i alle retninger.

Sokkel / Fatning

Lampen du skal benytte pæren i bestemmer naturligvis hvilken sokkel du trenger. Vi har flere typer, blandt annet til innbyggingsspot, lysstoffrør, stiftpærer eller alminnelige kulepærer (E14, E27).

Hvordan får jeg lys som tilsvarer en tradisjonell glødepære?

 

  • Fargen bør være varmhvit (2700-3000K i fargetemperatur) for å etterligne en glødepære mest mulig. I et kontormiljø kan man godt gå litt høyere opp i temperatur.
  • Ra-verdien bør være 80 eller høyere.

Mer informasjon om LED-lyspærer

EUs informasjonssider om å velge den rette pæren (Engelsk / Dansk)