Laster...

Vi har fått endel henvendelser om å skrive noen ord om sikker bruk av lipo batterier.

Lipo batterier for bruk i RC er designet for å yte maksimalt både med tanke på kapasitet og ytelse i forhold til vekt og størrelse. Dette forårsaker en veldig ustabil situasjon for ett batteri da det ikke har noen plass til å kvitte seg med det interne trykket som bygger seg opp inni batteriet under lading og kraftig utlading.

Siden slike batterier skal levere noen hundre A under utlading er de ikke utstyrt med sikkerhetskretser slik PC batteri og andre LiXX baserte batterier har, årsaken er at all strøm da må passere dette kretskortet og det ville kostet mer enn batteriet og få ville brukt de ekstra pengene dette koster.

På bakgrunn av ovenfornevnte er det ikke lett å gi noen gode råd for å hindre at de tar fyr da de av natur er ustabile. Enkelte merker på markedet (ofte de billigste som det selges flest av) er mest ustabile, men her er noen tips.

1. Sørg for å lade batteriene etter at de er blitt kalde, ikke lad opp ett nylig brukt batteri som holder mer enn 30gC

2. Bruk kun lader som er beregnet for slik Kjemi, har du en programmerbar lader hvor du må velge antall celler er det viktig å dobbelsjekke at du lader med rett antall, lader du f.eks. med "4 celler" på ett 2 celler 7,4V batteri vil det garantert ta fyr. ikke lad med mer strøm enn nødvendig, 1C (samme som kapasiteten på batteriet og 1 time ladetid) er anbefalt selv om butikken ofte sier at du teoretisk kan lade de på 15 minutter.

3. Bruk ladepose, de tåler en lithium brann slik at huset ditt ikke brenner ned. sjekk link for å kjøpe

4. Begynner batteriene å "blåse seg opp" så må du kjøpe nye, ikke vent til de tar fyr. De gamle batteriene bør du lade helt ut og levere på nærmeste miljøstasjon.

5. Ikke overbelaste batteriene eller lade de ut mer enn de er beregnet for, når du merker at det blir mindre futt i batteriet så må du avslutte kjøring/flyging umiddelbart, dersom du kan programmere regulatoren slik at den kutter ved lav spenning, eller gir signal om utladet batteri er dette en stor fordel.

6. Husk å balansere cellene ved jevne mellomrom (gjelder de med mer enn 3,7V)

Til slutt vil jeg bare gi råd om å bruke sunn fornuft og huske at Lipo batterier er ustabile så ta dine forhåndsregler :)

Mvh

Mr.Battery