Laster...

Myte 1: Ladbare (standard) batterier har lavere kapasitet og spenning enn engangsbatterier !

Som de fleste vet er kapasitet oppgitt i mAh eller Ah for store batterier, dette tallet indikerer hvor lenge batteriet varer før det er tomt basert på en internasjonal standard på utladestrøm.

Ladbare batterier har en standard på 0,1C utladestrøm som i praksis betyr 100mA på ett 1000mAh batteri, engangsbatterier typisk alkalisk LR06 bruker en annen norm da kapasiteten reduseres betydelig ved høyere strømtrekk, for å illustere forskjellene kan du se tabellen under som er hentet fra Duracell og Sanyo sine datablad, begge er oppgitt til 2500mAh:

Utlading ved forskjellig strøm på Duracell Ultra AA Utlading ved forskjellig strøm på Sanyo NIMH 2500mAh AA
utlading duracell ultra aa sanyo utlading

Hvis du her ser på utlading ved 500mA/0,5A som er en veldig vanlig strøm på mange apparater - Engangsbatteriet varer totalt i underkant av 4 timer og spenningen synker raskt under 1V.

Det ladbare batteriet vil vare i ca 5 timer før det kommer under 1V, ved større utladestrømmer vil det ladbare batteriet være overlegent da engangsbatteriet ikke klarer å levere stort mer enn 1A, dette gjør store utslag i f.eks digitalkameraer hvor blitz og LCD skjerm trekker opptil 4A.

For å konkludere dette så er det ingen grunn til å velge engangsbatterier på bakgrunn av dårligere kapasitet eller lavere spenning, du sparer også mye penger og miljøet ved å bytte til ladbare standardbatterier..

 

Batterimyter - Sanne eller ikke?

Skrevet av Tore Lervik

Som selger av batterier er det kanskje dumt å fortelle om dette, men vi ønsker fornøyde kunder som føler de får mer enn bare varen de kjøper.

Batterimyter

"Batterier skal alltid lades helt ut før det lades opp!"

Dette er helt feil og kan i mange tilfeller ødelegge batteriet eller redusere levetiden betydelig. Myten stammer fra den tiden vi hadde ladere som ikke stoppet ladingen automatisk når batteriet var fullt, noen ladere hadde en timer som slo av ladingen etter x antall timer basert på kapasiteten på batteriet. Når en da satte ett halfullt batteri til lading kunne det bli overladet.

Tore Lervik, batteriekspert hos altitec.no anbefaler følgende:
Lad batteriene så ofte som mulig! Mobilbatterier kan med fordel lades hver natt, kamerabatterier bør du lade de opp etter du har brukt de og spesielt før du legger bort kameraet for lengre tids lagring. PC batterier står jo som regel til lading, men dersom du aldri lader ut batteriet kan det også skade så trekk ut støpselet en gang i blandt (ca hver 3 mnd). Verktøybatterier av eldre type med NIMH/NiCd som er lite i bruk bør du lade opp minst hver 6 mnd grunnet høy selvutlading. Les mer om batteritips her


Batterimyter-minneeffekt

"Minne-effekten er det mange som snakker om"

Minne-effekten eller memory effect er også en usann myte som mange elektronikkbutikker bruker for å forklare kundene sine at batteriet er defekt grunnet feil bruk. Myten var basert på at dersom du ikke lader batteriet helt ut hver gang, husker batteriet den kapasiteten den hadde ved forrige utlading, ehhh batterier har vel ikke en hjerne??
Men sant skal sies det ble påvist memory effekt på ett NiCd batteri i en av NASA´s satelitter som ble ladet med solcellepanel hver gang den passerte solen, men i vanlig bruk er det ingen som klarer å stoppe utladingen på ca 50% ved hver utlading mange hundre ganger etter hverandre.

Tore Lervik, batteriekspert hos altitec.no kommenterer følgende:
Batterier har begrenset levetid nesten uansett bruk så lenge de ikke dyputlades eller overlades. Her er noen tall i ca antall ladesykluser, NiCd=1000, NIMH=500, Li-ion/polymer:350, LiFePo4:2000 og Bly:200-400. Les mer om batteritips her
spørsmål og svar

"Noe du lurer på om batteri til Kamera, PC, Mobil, Verktøy eller andre dingser, få gratis hjelp fra din batteriekspert"


Vi plukker ut generelle spørsmål med svar her, les gjerne gjennom før du sender inn ditt spørsmål.Kan jeg bruke original lader på deres kompatible batterier, eller må jeg kjøpe lader også?
Alle våre kompatible eller uoriginale batterier kan lades med din originale lader.
Eneste du må sjekke er at laderen er beregnet for den batterikjemien du velger å kjøpe, NiCd og NIMH går om hverandre, i senere tid har det kommet Li-ion batterier som har identisk passform som NIMH og NiCd, men de kan ikke lades i ladere beregnet kun for Nixx kjemi. Informasjon om hvilken kjemi laderen din kan lade finner du ett eller annet sted på laderen (gjelder spesielt verktøybatterier og sambandsbatterier)

Selger dere Piratbatterier?
Nei, av hensyn til vårt renomme og 21 års lange erfaring selger vi kun ferske kompatible batterier av god kvalitet, eller originalbatterier der det finnes tilgjengelig.
Piratbatterier er som regel usannsynlig billige original eller OEM, de har gjerne logo fra originalprodusenten og ser tilsynelatende like ut, men er dårlige og tildels farlige batterier, som kan eksplodere under bruk. Slike batterier finner du hos useriøse nettbutikker med usannsynlig lave priser og i noen tilfeller på Ebay.

Vi legger ut flere spørsmål og svar fortløpende, Hjelp oss ved å sende inn ditt spørsmål :)

Find us on Google+